Stilte en bezinning

De klas is bij uitstek een plek waar steeds nieuwe situaties zich aandienen en kinderen veel nieuwe indrukken opdoen. Ook van binnen gebeurt er veel; we denken gemiddeld 70.000 gedachten per dag. Het goede nieuws is dat concentratie goed te trainen is voor groot en klein, door te oefenen met stilte en aandacht op speelse wijze. Onze begeleiders leren leerkrachten en leerlingen graag stil te staan bij de eigen binnenwereld door te experimenteren met stilte, beweging en samenwerking.

Neem contact op

Stilte- en aandachtoefeningen in de klas
De Stilte Flipover is een website met bijbehorende handleiding voor leerkrachten, biedt 80 pasklare stilte- en aandachtoefeningen aan, duidelijk uitgelegd en aantrekkelijk geïllustreerd.

‘Een rustmoment voor het werken’, ‘Na de pauze vonden wij het een verademing om een oefening te doen’, ‘Voor iets spannends geeft het rust’ zijn enkele reacties van leerkrachten.
De oefeningen – geschreven door ervaren onderwijsbegeleiders Debby Ras van Arkade en Petra Speelman van IAM Stilte-educatie –  zijn namelijk uitgetest in de praktijk. Ook kinderen hadden zeer positieve reacties: ‘Je kan er lekker van ontspannen’, Je voelde het echt in je lijf’, ‘Je wordt er rustig van’, ‘Het is goed voor de toetsen, ik kon gelijk verder met mijn werk’.

De stilte flipover
De Stilte Flipover bevat 40 oefeningen voor de Onderbouw en 40 oefeningen voor de Bovenbouw. Elke weekdag heeft zijn eigen categorie: bewegingsoefeningen, verbeeldingsoefeningen, antenneoefeningen, zintuigoefeningen en aandachtoefeningen. De oefeningen duren een paar minuten en vormen zo een kleine oase in de drukke schooldag. Ze doen wonderen voor de rust en de concentratie van de leerling en voor de sfeer in de klas. De oefeningen houden rekening met de religieuze of niet-religieuze achtergrond van de leerlingen en de Stilte Flipover is daarmee voor alle scholen geschikt.
Vertrouwd worden met stilte: misschien heeft de leerling er wel zijn/haar hele leven plezier van!

Onze mensen

Jahmilla Frank, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing:

‘Ik maak graag mogelijk dat zowel leerlingen als leerkrachten elkaar écht ontmoeten’