Inspiratie en drijfveren in het werk

Waarom heb jij gekozen voor het vak van leerkracht? Heb jij scherp wat jouw drijfveren zijn? Door wie of wat laat je je inspireren in je vakmanschap? Arkade begeleidt teams die aan de slag willen met drijfveren en inspiratie in het werk en doet dit op bijzondere locaties, zoals in een klooster of museum.

Neem contact op

Even de tijd nemen om stil te staan.

De tijd nemen om stil te staan bij wat je drijft in je werk als leerkracht. En in gesprek zijn met elkaar over hoe je die bezieling vorm geeft in de klas. Leerkrachten ervaren het als waardevol en belangrijk om van tijd tot tijd hier aandacht aan te besteden en hierdoor hernieuwde energie op te doen.

De Baskuul: Een inspirerende dag op een bijzondere locatie

Ook de directeur van katholieke basisschool De Baskuul zag hiervan de meerwaarde en wilde graag een dag voor zijn team organiseren om te onthaasten. Een dag waarop er alle tijd is om met elkaar een belangrijk thema als inspiratie in het werk te delen. Arkade ontwierp in overleg een programma voor een studiedag met creatieve en afwisselende werkvormen op een bijzondere locatie; de abdij van Egmond. In alle rust wordt er met elkaar gesproken over bezieling, en worden de drijfveren en waarden van het team verzameld en in kaart gebracht. Op een tafel liggen een aantal inspirerende citaten. Een ieder krijgt de opdracht om een citaat te kiezen die uitdrukking geeft aan je eigenheid als leerkracht. Er wordt met aandacht naar elkaar geluisterd en instemmend geknikt. En in de middagpauze tijdens de lunch gaat het gesprek gewoon door.

Een hernieuwde kennismaking

Een van de leerkrachten zei na afloop: “Ik heb veel geleerd over mijn collega’s en heb hen op een andere manier leren kennen. Het is goed om samen stil te staan bij wat onze drijfveren zijn. Ik heb veel goede tips gekregen om weer met goede moed aan de slag te gaan!”

Onze mensen

Rosa van Bottenburg, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing:

‘Oprecht contact maken met iemand die anders lijkt te zijn dan jij kan spannend aanvoelen, maar is vooral verrijkend. Kinderen zich hiervan bewust laten worden is voor mij een uitdaging.’