Leskistlessen

Arkade verhuurt diverse leskisten rondom levensbeschouwingen en feesten. Ook verzorgen we hiermee voor alle leeftijden lessen in de klas. In de leskist zitten voorwerpen, symbolen, boeken, informatie en een handleiding. In de les leren we van elkaar en over elkaar. Wat herken je in de leskist? Wat is nieuw voor je? Wat is jouw levensbeschouwing en die van je klasgenoot?

Neem contact op

Arkade verhuurt leskisten levensbeschouwing. Onze leskisten zijn een beproeft middel om op een toegankelijke en concrete manier in de klas aan de slag te gaan met levensbeschouwing. Leerlingen en leerkrachten gaan erdoor met elkaar in gesprek over levensbeschouwing. Wat zijn overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende levensbeschouwingen? Welke voorwerpen in de leskist herkennen de kinderen uit hun eigen leefomgeving en wat is juist helemaal nieuw voor ze? Door het gebruik van de leskist leren kinderen niet alleen verschillende levensbeschouwingen kennen, maar ook elkaars verhalen op levensbeschouwelijk vlak.

Er zijn verschillende leskisten. Er zijn aparte leskisten over verschillende grote wereldreligies (hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, christendom en islam), over humanisme, een leskist dialoog – waarin verschillen en overeenkomsten tussen levensbeschouwingen bekeken worden –, een leskist lentefeesten en een over lichtfeesten.

Een leskist bevat voorwerpen, symbolen, boeken, informatie, verhalen en een handleiding. In onderstaande korte film wordt geïllustreerd hoe er met een leskist kan worden gewerkt.

Scholen die ervaring willen opdoen met de leskisten ondersteunen wij graag met een of meer introductiebijeenkomsten. Dit kan verzorgd worden voor een team van leerkrachten, maar ook in de vorm van gastlessen in de klas.

Onze mensen

Lenore Hehenkamp, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing:

‘Mijn anders zijn bestaat bij de gratie van jouw anders zijn.’