Arkade Nieuws

Vakantiegroet

Door Lenore Hehenkamp, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing

 

Wat hebben we een bijzonder en raar jaar achter de rug. In alle lagen van de samenleving is de impact van Covid19 voelbaar. Zo werd het onderwijs wederom getroffen door de tijdelijke sluiting van de scholen. En zijn veel van de veranderingen nog steeds van invloed: we houden nog altijd anderhalve meter afstand, we geven geen handen meer; en weet je nog toen we onbevangen knuffels uitdeelden?

Nu de maatregelen weer wat zijn versoepeld en de zomervakantie voor de deur staat, is er ruimte om te reflecteren en te filosoferen over de betekenis van deze gebeurtenis: hoe zouden we in de toekomst terugkijken op deze tijd? Welke invloeden zullen we lang met ons meedragen, welke nieuwe dingen willen we niet meer kwijt, en wat hebben we – groot en klein- geleerd dat we nooit zullen vergeten? Lessen kunnen er namelijk altijd worden getrokken. Zo noemde Kidsrights, een internationale organisatie die opkomt voor de positie van kinderen, de schoolsluiting bijvoorbeeld een ‘uniek negatief voorbeeld in de wereld’. En blijk (gelukkig) dat de impact van de sluiting van de scholen afneemt, waarbij de meeste schoolleiders blij zijn met het investeringsprogramma van de overheid.

Veerkracht
Wat dit afgelopen jaar in ieder geval heeft laten zien is hoe veerkrachtig wij mensen zijn. En kinderen zijn daar het allerbeste in. We buigen mee, zoals rietstengels in de wind, en vinden nieuwe manieren uit om samen te zijn, om elkaar te zoeken en te vinden, én om de zwaarte wat lucht te geven. Het is dan ook belangrijker dan ooit: sluit het jaar betekenisvol af!

De boodschap die wij aan alle onderwijsprofessionals willen meegeven is het allemaal te laten bezinken, goed te zorgen voor jezelf en te genieten van het samenzijn met je dierbaren.

Arkade wenst jullie een warme zomer vol ontmoetingen en buitenplezier toe!

Onze mensen

Lenore Hehenkamp, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing:

‘Mijn anders zijn bestaat bij de gratie van jouw anders zijn.’