Arkade Nieuws

Tip uit het veld: de Grote Schoonmaak bij Pesach

Door Lenore Hehenkamp, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing

 

Met het bijzondere jaar dat we allemaal achter de rug hebben, is het extra mooi om deze lente in de klas stil te staan bij een frisse nieuwe start! Collega Lenore tipt een Grote Schoonmaak.

Pesach
De voorjaarsschoonmaak kennen we allemaal: zodra de winter ten einde loopt en de lente zich aankondigt wordt er flink gepoetst. In de tijd voor het joodse feest Pesach pakt men het nog veel grondiger aan: iedereen is druk met de grote schoonmaak. Letterlijk iedere broodkruimel moet het huis uit!

Het is een hele onderneming: van zolder tot kelder, van in de auto tot onder de kussens van de bank tot in je rugzak; alles wordt zorgvuldig onder handen genomen. Op de dag voor Pesach gaan groot en klein samen op ritueel onderzoek uit; is echt álles nu schoon? Met een kaars, een veer, een houten lepel en een papieren tas worden alle hoeken en gaten geïnspecteerd: is ergens nog iets te vinden? Als alle speciaal verstopte stukjes brood zijn opgespoord gaat alles tot slot  – met de veer en de lepel – in de papieren tas, om op straat te verbranden.*

Op deze manier wordt heel nadrukkelijk gemarkeerd dat je met Pesach een nieuw begin maakt.

Voorjaar in de klas

Het voorjaar staat voor het nieuwe begin van leven. Schapen krijgen lammetjes, de kippen krijgen kuikentjes, alle knoppen van de bomen komen uit en de krokusjes komen uit de grond. In deze periode kun je met kinderen op school extra bewust al het oude, al het ongebruikte opruimen, een Grote Schoonmaak doen en stil staan bij wat je wil achterlaten. Het wordt ook wel het schoonmaken van je ‘levenshuis’ genoemd: je maakt niet alleen het klaslokaal schoon, maar ruimt ook oude gedachten en oude gewoonten op in de dagen voor Pesach en in aanloop naar het voorjaar.

  • Mooie startvraag: Kun je je hoofd ook opruimen? En zo ja, hoe dan?
  • Boekentip: lees met de allerjongsten over spin Sammie die ook aan het schoonmaken slaat.

 

Veel succes en plezier met een frisse start in de klas!

 

 

* bron: www.centrumvoorisraelstudies.nl/grote-schoonmaak

Onze mensen

Lenore Hehenkamp, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing:

‘Mijn anders zijn bestaat bij de gratie van jouw anders zijn.’