Arkade Nieuws

Rouwbegeleiding & coaching

Door Mariëlle Kappert, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing

De dood maakt deel uit van het leven en vroeg of laat komen we er allemaal mee in aanraking. Dat we dood gaan is het meest vanzelfsprekende gegeven dat er is. Toch voelen veel mensen een hoge drempel om over de dood en verlies te praten. Bij Arkade begeleiden we mensen van alle leeftijden om stil te staan bij het verlies en ermee (verder) te leven.

Als kind kwam ik op mijn elfde voor het eerst in aanraking met de dood. Mijn opa overleed plotseling en mijn vader bood aan om zijn lichaam in ons huis op te baren. Hij nodigde mij, mijn broer en zussen uit om alles van heel dichtbij mee te maken om ons te leren dat de dood niet eng is. Ik snapte niets van deze keuze en was terughoudend en op mijn hoede. Ik was namelijk enorm geschrokken en bang voor alles dat er gebeuerde die week. Zoveel onwetendheid. Heel voorzichtig en stap voor stap durfde ik aan de hand van mijn vader steeds mijn grens te verleggen. Eerst keek ik hoe ze mijn opa mooie kleren aandeden en de volgende dag waagde ik het er al op om de kamer waar hij die week zou komen te liggen nog gezelliger in te richten. Ik kreeg een eigen taakje tot en met de crematie; zorgen dat er altijd zachtjes muziek speelde op opa´s kamer als er bezoek kwam. Mijn angst maakte plaats voor nieuwsgierigheid en al gauw had ik ook de moed om mijn neefjes en nichtjes aan de hand mee te namen om naar opa te kijken. We keken, stelden vragen, voelden en experimenteerden. Ik deed voor hen wat mijn vader voor mij had gedaan en voelde me zo trots. Door actief mee te helpen werd de angst minder en kwam er ruimte voor vertrouwen, troost en verbinding. Dat is wat de dood ook meebracht.

Deze ervaring werd de basis van mijn beroepskeuze. Tijdens mijn werk als onderwijsbegeleider begeleid ik nu mensen met een verlieservaring. Iets of iemand verliezen vraagt namelijk arbeid; zowel emotioneel als fysieke. Daar kun je soms extra steun bij gebruiken en Arkade biedt deze hulp vanuit professionele en persoonlijke ervaring. We begeleiden zowel onderwijsprofessionals als kinderen om het verlies te doorleven en omarmen in het dagelijkse leven. Dit kan middels een gesprek, een interactieve oefening of een langer begeleidingstraject dat past bij ieders unieke ervaring.

“Ik gun anderen deze rouwbegeleiding omdat je zoveel leert over hoe je moet omgaan met je eigen verdriet en ook dat er niets geks is bij het rouwen op je eigen manier, bij iedereen is dit weer anders. Ik heb geleerd om open te mogen zijn en het verdriet toe te kunnen laten. Het mag er zijn en het is een onderdeel van mijn leven.”

Rouw is een sterke, soms overweldigende, emotionele ervaring. Het is chaotisch, ontastbaar, rommelig en onvoorspelbaar. Het is zowel een universele als een persoonlijke ervaring. Hoe rauw verlies ook op je dak kan vallen, door samen de rouwarbeid te doen ontstaat er ook ruimte voor vertrouwen, troost en verbinding.

Onze mensen

Mariëlle Kappert, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing:

‘Het leven kan alleen achterwaarts worden begrepen, maar het moet voorwaarts worden geleefd’