Arkade Blog

Wat is licht voor jou?

Door Lizzy Wijnen, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing

Op woensdagochtend fiets ik met een grote leskist ‘lichtfeesten’ in mijn bakfiets naar de Huibersschool in Amsterdam Nieuw-West. Inmiddels ken ik de school al een paar jaar en kijk ernaar uit om de kinderen en leerkrachten weer te zien. Ik mag de spulletjes uit de lichtkist tentoonstellen in de bibliotheek. Er staat ook een grote zachte leunstoel om vanuit voor te lezen. Ik stal een kerstboom, een kaligrafie van de naam van Allah, een adventskrans, een lotusbloemkandelaar en een zittende boeddha met een ledlampje tentoon. Alles geeft licht.

De kleuters vinden het nog was abstract om te begrijpen dat licht metafoor staat voor liefde, verbondenheid, kennis en zorgeloosheid. Maar ze weten wel dat ze graag een lichtje aanhebben voordat ze gaan slapen. En dat het gezellig is als er kaarsjes aan zijn thuis. En bij verjaardagen heb ik kaarsjes. ‘Ik heb er al vier!’  ‘En ik vijf!’

De kinderen van groep vijf weten te vertellen dat ze een lichtje branden bij een foto van een overleden familielid. ‘Dan lijkt het net alsof hij er toch nog een beetje bij is.’ Het licht heeft dus ook iets te maken met herinneren en liefde. ‘Ik hou van mijn familie en Allah.’. De kinderen laten trots de gekalligrafeerde naam van Allah aan de andere kinderen zien. Ik vertel dat voor moslims Allah het licht is en dan zegt een kindje; ‘ja, want hij heeft ons gemaakt!’. Daarna buitelen de kinderen over elkaar heen om me (of elkaar?) uit te leggen hoe je volgens hun geloof in de hemel of hel kunt komen.

Wanneer een kind uit groep zes vertelt over de viering van haar verjaardag met kaarsjes, cadeautjes en taart zegt een ander kind ‘dat mag niet’. Hij zegt dat dat volgens de Islam niet mag. Het meisje is gekwetst en wordt boos. De juf en ik leggen uit dat iedereen een eigen geloof heeft, en dat wat bij jou thuis niet mag, bij een ander misschien wel mag. We leggen uit dat er heel veel manieren zijn om de Islam te beleven. En daarna beginnen ze weer enthousiast te vertellen over kaarsjes, vieren, geloof en engelen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, ook over lichtjes, en dat mag.

Auteur van dit bericht

Lizzy Wijnen, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing:

‘Ik laat mensen graag het mooie zien van de ervaringen en meningen van anderen.’