Arkade Blog

Vieren van een nieuw begin

Door Iris Veerbeek, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing

Daar zijn we dan. 2021. Met champagne, oliebollen en iets minder vuurwerk dan normaal zijn we het nieuwe jaar ingerold. Met goede voornemens misschien, allerlei verwachtingen en natuurlijk de hoop dat COVID-19 eindelijk geschiedenis wordt.

Een nieuw begin. Hoewel, wat is er eigenlijk nieuw aan? Mijn leven ziet er niet opeens anders uit: ik drink nog steeds thee aan de lopende band; de pakketbezorger heeft nog altijd niet door dat ik inmiddels een bel heb; mijn kerstboom staat nog steeds ongegeneerd midden in de kamer (morgen gaat ‘ie weg); ik loop elke dag een rondje door het park, net als de rest van mijn wijk. En bovenal: we zitten nog steeds in lockdown! Waar is in hemelsnaam dat nieuwe begin?!

Nu ik er over nadenk, komt het me überhaupt vreemd voor dat we de jaarwisseling zo uitbundig vieren, terwijl er praktisch gezien vaak niets verandert. Toch komt het fenomeen van vieren en stil staan bij een nieuw begin in veel culturen en religies voor.

Bijvoorbeeld in het jodendom, waar ieder jaar met Rosh Hasjana en Jom Kippoer wordt stilgestaan bij het afgelopen jaar. Er wordt gevast, ruzies worden bijgelegd en met vraagt vergeving aan God. Aan het einde van Jom Kippoer, als het vasten is afgelopen, wordt er op een speciale hoorn geblazen, de sjofar. Daarmee wordt een nieuw begin ingeluid. Ook in het hindoeïsme staat men elk jaar stil bij een nieuw begin. Met Holi wordt er een groot vuur gemaakt dat onder andere symbool staat voor het afsluiten van het oude, van wat is geweest. De volgende dag is een dag vol kleur, lekker eten en gelukwensen. Het vuur is opgebrand, tijd voor nieuw begin. In de Islam luidt het einde van de vastentijd, de Ramadan, een nieuw begin in. En in het christendom staan Pasen en de doop symbool voor nieuw leven.

Hoewel al deze feesten en tradities van elkaar verschillen, hebben ze gemeen dat ze allemaal, ieder jaar weer, met aandacht en met rituelen even stil staan. De trein van het alledaagse leven wordt stil gezet. Zo wordt een symbolische scheiding gemaakt tussen verleden en heden. Achter het verleden wordt een punt gezet, en vandaag is een nieuwe kans, een schone lei: een wit gewaad of juist een explosie van kleuren. Het perspectief verschuift. En dat geeft ruimte, rust en hoop.

Misschien verandert er praktisch gezien niet zo veel. Is vandaag gewoon weer een dag als alle andere. Met dezelfde klas, hetzelfde scherm, en dezelfde vier muren die op je af komen. Toch hoop ik dat je perspectief verschoven is. Dat je de tijd hebt genomen om stil te staan en achterom te kijken. En vervolgens ook de bladzijde hebt omgeslagen. Dat 2021 zich als een witte pagina voor je uit strekt.

Ben je daar niet aan toegekomen? Überhaupt niet aan gedacht? Niet getreurd. Elke dag is een nieuw begin. Doe het alsnog, bijvoorbeeld samen met je klas of je team. En maak er wat moois van.

Proost! Op 2021, op een nieuw begin.

Zin in feesten vieren? Gebruik onze kalender!

 

 

.

Auteur van dit bericht

Iris Veerbeek, Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing:

‘Vruchtbare en verrijkende diversiteit is een gezamenlijke prestatie’