twitter-logo-2 facebook-art Arkade LinkedIn

Arkade-logo01

 

 lubach

Onlangs wijdde Arjan Lubach een onderdeel van zijn programma aan het boeddhisme. Het Westen, Nederland incluis, houdt van het oosterse boeddhisme. Een kwart van de Nederlanders heeft een boeddhabeeldje in huis staan. Hiervan hechten 2 miljoen mensen ook een spirituele waarde aan het beeldje. Boeddha wordt overal tentoongesteld wanneer men een serene, weldadige en vredige sfeer wil neerzetten. Het is terecht dat iemand aandacht eist voor de punten waarop de boeddhistische leer schuurt met de westerse waarden. Zo laat Lubach zien dat binnen het boeddhisme aan de man een hogere positie wordt toegekend dan aan de vrouw en dat er seksueel misbruik voorkomt. Sommige kinderen worden al op jonge leeftijd ondergedompeld in de leer en verwijderd van hun ouders. Er zijn schisma’s ontstaan en de Dalai Lama houdt er zeker niet alleen vredelievende ideeën op na.

Veel westerlingen voelen zich aangetrokken tot het boeddhisme mede omdat het oorspronkelijke boeddhisme niet uitgaat van het bestaan van een God. De leer van het boeddhisme vraagt je om aardse zaken los te laten en je uiteindelijk los te maken van je ego. Dit kun je doen door middel van meditatie. Westerlingen ervaren vaak veel stress in hun leven en ervaren dat meditatie en mindfulness een positief effect op hun leven hebben.

Veel van deze boeddha-sympathisanten zijn zich niet bewust dat deze elementen (meditatie, natuurlijkheid, bescheidenheid, armoede) ook een grote traditie hebben in bijvoorbeeld het christendom. Zij zijn de westerse religies gaan associëren met het misbruik in de kerk, zelfverrijking, indoctrinatie, vrouwenongelijkheid, enzovoorts. Dit is natuurlijk niet het hele verhaal over het christendom, net zo min als vredelievendheid het hele verhaal van het boeddhisme is.

Wanneer we religies bestuderen en in de klas behandelen, laten we dan voorbij de excessen kijken. Het feit dat het boeddhisme betrokken is geweest bij misbruikschandalen doet niets af aan het feit dat deze religie/levensbeschouwing waardevolle bijdragen levert aan het welbevinden van velen. Datzelfde geldt voor alle andere levensbeschouwingen en ideologieën. Gelukkig hebben wij een vrije media die misstanden aan de kaak kan stellen, zodat de Nederlanders hun eigen mening kunnen vormen. Gelukkig hebben we het onderwijs om kennis over mensenrechten én de vaardigheid om hier eigen keuzes in te maken, mee te geven.

Door Lizzy Wijnen, onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing