twitter-logo-2 facebook-art Arkade LinkedIn

Arkade-logo01

 

 holi 2

Het hindoeistische Holi of Phagwa vieren

Het zonnetje schijnt, de krokussen steken de kop op, tijd om de lente en het nieuwe leven te vieren! In veel geloven wordt dit gedaan. Zo ook in het hindoeïsme; Holi of Phagwa viert het begin van de  lente, de overwinning van het goede op het kwade. Op verschillende van onze scholen werd dit gevierd of werd er aandacht aan besteed, juist door de visie van de bijzondere identiteit van de school.

Een groepje uit de bovenbouw van basisschool Klaverblad (school op levensbeschouwelijke grondslag) was uitgenodigd om de viering op de hindoeïstische Sri Laksmi school mee te maken. ‘Het leukste vond ik de optredens van het dansen en het verhaal van Holika.’

Ter voorbereiding hadden de kinderen al hun Bollywoodpasjes geoefend op een populair Holi nummer tijdens een dansworkshop. Door filmpjes, voorwerpen uit de leskist Hindoeïsme en verhalen leerden de kinderen meer over het hindoeïsme: ‘De les ging over hindoes. Ik vond het superleuk. En ik heb er veel van geleerd. De verhalen waren super. En ik vond het ook leuk dat ik nu over een ander geloof meer weet en ik heb veel respect voor geloven’, zegt Dean uit groep 7.

Het gooien met gekleurd poeder is één van de belangrijkste gebruiken tijdens Holi. Zo vier je de lente met elkaar. Iedereen is gelijk, want iedereen zit aan het eind onder het gekleurde poeder! Een goede vervanger voor het gekleurde poeder, dat misschien iets minder gemakkelijk uit de kleren gaat, is confetti, . Ook op katholieke basisschool De Regenboog was confetti door de hele gymzaal en in het haar van de kinderen te vinden.