twitter-logo-2 facebook-art Arkade LinkedIn

Arkade-logo01

 

 vasten1

Vasten; traditie van vroeger of nu?

Vasten is in het christendom een traditie in de veertigdagentijd naar Pasen toe. Na Carnaval, Dikke dinsdag en Aswoensdag is de traditie om veertig dagen te vasten door sober te eten. De iets oudere lezer kent wellicht nog het vastentrommeltje, waarin snoep werd bewaard voor de zondag of voor na Pasen. Een iets andere uitvoering dan het vasten, is de islamitische maand Ramadan, waar wordt gevast door het niet eten en drinken tijdens zonsopgang. Ook de joodse en hindoeïstische tradities kennen vormen van vasten. 

Vasten is echter groter dan sober zijn of niet eten en drinken. Vasten wordt gezien als ‘een kuur in soberheid’, ‘lichamelijke en geestelijke schoonmaak’, ‘een uitgelezen tijd om bezig te mijn met je eigen beperking’, ‘uw brood delen met wie honger heef’’, ‘bewuste aandacht voor de relatie met jezelf, de naaste, de wereld, de schepping en God’ of ‘een tijd om te breken met je ‘verslavingen’’[1] en wellicht nog meer. 

Juist in de laatste jaren zie je dat mensen nieuwe manieren van vasten vinden. Zo daagt de EO mensen dit jaar uit om veertig dagen niet te klagen. Maar ook buiten de veertigdagentijd worden mensen uitgedaagd om zich te onthouden, bijvoorbeeld door de verwarming niet aan te doen op Warme Truiendag of door zich niet te scheren in Movember. Acties die je individueel uitvoert voor een ander. 

Wordt 2017 het jaar waarin jullie elkaar op school uitdagen om: veertig dagen geen koffie te drinken tijdens schooltijd, veertig dagen op te ruimen in de klas, veertig dagen lang ieder kind een compliment te geven, veertig dagen lang niet te vergaderen, veertig dagen de leerlingen de lesdag te laten openen, veertig dagen lang geen social media onder werktijd te gebruiken, veertig dagen lang wekelijks een mindfullness oefening te doen in de klas? 

We zijn benieuwd! Deel je vormen van vasten op onze Facebook pagina

Meer informatie over vasten vind je op de pagina van de vastenactie, de EO of bij uw onderwijsbegeleider

 


 

[1] De quotes komen uit het inspiratieboekje Vasten van Adveniat. https://www.adveniat.nl/webwinkel/432/vasten