twitter-logo-2 facebook-art Arkade LinkedIn

Arkade-logo01

 

  • Onze openbare school is multicultureel. Arkade helpt ons met een afgewogen lesprogramma over de vijf wereldgodsdiensten.

  • Hoe kunnen wij onze christelijke identiteit als een kwaliteit laten weerklinken in onze school?

  • Het overlijden van een moeder had een enorme impact. Arkade hielp ons het rouwproces op school te begeleiden.

  • Leerkrachten hadden moeite met de betekenis van Pasen. Wij wilden als team teruggaan naar de essentie van dit religieuze feest.

  • Wij gaan fuseren met een ander schoolbestuur. Arkade begeleidt ons bij de invulling van onze nieuwe identiteit.

  • De ouders vroegen om een ouderavond over onze schoolidentiteit. Arkade verzorgde een inspirerend programma.

 Marielle profiel

Schets een beeld

Voor de vierde keer op rij gaat eind januari een groep bestuurders twee dagen met elkaar op pad. Dat is een mooie traditie geworden! Deze editie maken zij tijd en ruimte om na te denken over hun eigen normatieve professionaliteit en de rol van verhalen. Vanuit Arkade gaat Mariëlle Kappert samen met Cocky Fortuin-van der Spek, Spirit in school, met hen aan het werk. We vroegen Mariëlle Kappert om een beeld te schetsen.

Wat gaan jullie eigenlijk doen?

“We zorgen dat de bestuurders met elkaar in gesprek komen om te delen wat zij in hun werk tegenkomen, hoe ze dat ervaren en wat daarin van wezenlijke betekenis is. En dat doen we inhoudelijk op een pittig niveau. We dagen ze uit om hun normatieve professionaliteit te onderzoeken en aan te scherpen. En we betrekken de invloed van verhalen, persoonlijke of uit de traditie, daarbij nadrukkelijk. Daarbij zorgen we uiteraard voor creativiteit, humor en ontspanning!”

Wat vind jij daarin belangrijk?

“Ik vind het mooi dat  bestuurders nadenken over hoe ze veranderingen in  hun organisatie willen realiseren. Daarvoor is het ook nodig om goed te kijken naar waar je nu staat. Hoe ziet de huidige situatie er nu uit? En waar wil ik naar toe (verandering van vorm)? Wie ben ik als leider en rolmodel? Wat is mijn essentie? Hoe kijk ik naar de samenleving? Wat is voor mij van waarde en waar komt die waarde vandaan? Daarvoor gaan we o.a. te rade bij de verhalen die er voor bestuurders toe doen. Zo ontstaat een gegronde basis om te veranderen. Ik kan bijdragen aan dat proces door verstilling, reflectie en door goede vragen te stellen en zo betekenisverlening te stimuleren.”

Hartger Wassink verzorgt een inleiding, wat vragen jullie hem?

“Hartger Wassink is een expert op het gebied van normatieve professionaliteit en leiding geven in het onderwijs. Hij zal inbrengen dat naast de nodige instrumentele vaardigheden, bestuurders ook tal van normatieve keuzes maken. Dus moet je niet alleen bekwaam zijn in procedures en wetgeving, maar moet ook je morele kompas goed staan afgesteld. Dan komt het aan op de normatieve professionaliteit!”

Je koffer kan worden ingepakt?

“Ja, Cocky en ik zijn er klaar voor! De bestuurders zijn al aan de slag met hun voorbereiding. Ik ben erg benieuwd en gemotiveerd om met deze groep ter werken. Ik heb er zin in!

We wensen jullie een zinvolle tweedaagse!