twitter-logo-2 facebook-art Arkade LinkedIn

Arkade-logo01

 

  • Onze openbare school is multicultureel. Arkade helpt ons met een afgewogen lesprogramma over de vijf wereldgodsdiensten.

  • Hoe kunnen wij onze christelijke identiteit als een kwaliteit laten weerklinken in onze school?

  • Het overlijden van een moeder had een enorme impact. Arkade hielp ons het rouwproces op school te begeleiden.

  • Leerkrachten hadden moeite met de betekenis van Pasen. Wij wilden als team teruggaan naar de essentie van dit religieuze feest.

  • Wij gaan fuseren met een ander schoolbestuur. Arkade begeleidt ons bij de invulling van onze nieuwe identiteit.

  • De ouders vroegen om een ouderavond over onze schoolidentiteit. Arkade verzorgde een inspirerend programma.

Door Wim Wever, onderwijsbegeleider Arkade

mensen-WeverWim bijgesneden

Als ik leerkrachten vraag wat ze het belangrijkst vinden in de omgang met collega’s, ouders en leerlingen, dan komt eerlijkheid altijd als één van de winnaars uit de bus. Het is een mooie deugd, die door velen wordt gewaardeerd. Vooral Nederlanders schijnen het nog belangrijker te vinden dan in onze zuidelijke buurlanden. We worden door onze buren soms dan ook als té direct of zelfs als bot ervaren.

Na het zien van de film Demain tout commence kreeg de waarde van eerlijkheid voor mij toch een andere dimensie dan ik eerder altijd gedacht had. Zonder al te veel van de film prijs te willen geven, kan ik in ieder geval melden dat verlies en rouw een belangrijk thema zijn in deze prachtige film. Een dilemma in deze film is dat een vader doet alsof de band met zijn vrouw, de moeder van zijn dochter, nog altijd bestaat. Dit was in zekere zin gelogen, en dus niet eerlijk, want de scheiding had vlak na de geboorte plaatsgevonden. Niettemin had dochterlief veel aan deze fictieve contacten en zo voelde en beleefde zij, dat zij toch een moeder had. Een moeder die ooit terug zou komen van verre reizen. De morele vraag die het oproept: had de vader dit mogen doen? Enerzijds lijkt het verwerpelijk, want eerlijkheid is een belangrijke deugd. Toch is de steun die de dochter hieruit heeft geput, ook een belangrijke factor. Ze mocht kind zijn van twee ouders, wat haar zichtbaar goed deed en op deze manier steun gaf aan haar ontwikkeling. Een dilemma dus.

De film deed me ook denken aan een andere film: La Vita è Bella.  Hierin werden een vader en zoon opgepakt tijdens een razzia in de Tweede Wereldoorlog en naar een vernietigingskamp gestuurd. Zoonlief was rond de 5 jaar en vader wist voortdurend het gruwelijk spel van de onderdrukkers af te doen als een toneelspel. Op een creatieve manier wist hij zijn zoon te behoeden voor de verschrikkelijke en erbarmelijke omstandigheden.

En hierom is eerlijkheid ook een deugd. Aristoteles omschreef een deugd als iets dat we bereiken door de gulden middenweg te bewandelen. Je kunt enerzijds soms te eerlijk zijn, en anderzijds soms niet eerlijk genoeg. Iedere keer weer opnieuw vraagt het om wijsheid om te bepalen hoeveel eerlijkheid er gepast is.Voor onze kinderen (en ook wij volwassenen) komt er heel veel op ons af in deze tijd. Het vraagt om wijsheid om de leerlingen (al dan niet) mee te nemen in het vele van wat er gebeurt in de samenleving. Enerzijds gun ik het leerlingen om vooral kind te mogen zijn, niet geblokkeerd door grote angsten en moeilijke levensvragen. Anderzijds willen we ook dat ze oog krijgen voor de realiteit. Dit vraagt van ons leraren en onderwijsbegeleiders om voortdurend zorgvuldig de gulden middenweg te vinden.

Wim Wever