twitter-logo-2 facebook-art Arkade LinkedIn

Arkade-logo01

 

  • Onze openbare school is multicultureel. Arkade helpt ons met een afgewogen lesprogramma over de vijf wereldgodsdiensten.

  • Hoe kunnen wij onze christelijke identiteit als een kwaliteit laten weerklinken in onze school?

  • Het overlijden van een moeder had een enorme impact. Arkade hielp ons het rouwproces op school te begeleiden.

  • Leerkrachten hadden moeite met de betekenis van Pasen. Wij wilden als team een eigentijdse invulling van dit feest.

  • Wij gaan fuseren met een ander schoolbestuur. Arkade begeleidt ons bij de invulling van onze nieuwe identiteit.

  • De ouders vroegen om een ouderavond over onze schoolidentiteit. Arkade verzorgde een inspirerend programma.

 

nice white parents album art mediumSquareAt3X

Tip uit het veld: Nice White Parents 

Arkade is fan van het luisteren naar podcasts. Het is een perfecte manier het nuttige met het aangename te combineren. Lekker languit op de bank, fanatiek sporten, de was opvouwen of de planten watergeven, terwijl je je laat inspireren over de gehoorgang!


Nice White Parents is een podcast van presentator Chana Joffe-Walt en gaat over een onderzoek naar segregatie in het Amerikaanse basisonderwijs, vol goedbedoelende, witte ouders die overwegen hun kinderen op een zwarte school te doen. Een nobel streven tegen segregatie, maar wat heeft het voor effecten en hoe loopt dit af?


Nice White Parents roept vragen op en stimuleert reflectie op de eigen Nederlandse context. Het verhaal speelt zich af in Brooklyn, maar dat wil niet zeggen dat het niet ook voor ons in Nederland relevant is. Want ook hier zien we de segregatie groeien in het basisonderwijs, met alle gevolgen van dien. Lees bijvoorbeeld dit artikel van afgelopen juni in de Volkskrant, waarin aan de kaak gesteld wordt dat beleid rondom inschrijving op Utrechtse basisscholen segregatie in de hand helpt. Waarom bestaat het onderscheid tussen “zwarte” en “witte” scholen? Wat heeft een vroege scheiding tussen bevolkingsgroepen voor effect op de maatschappij in bredere zin? Waarom kiezen mensen ervoor om hun kind niet op de buurtschool te zetten, maar naar school te laten gaan met kinderen uit eenzelfde “bubbel”, die weinig van elkaar verschillen? Wat zijn de gevolgen hiervan? Hoe gaan we hiermee om? Nice White Parents zet aan tot nadenken.


Ben je nieuwsgierig geworden? De podcast is te beluisteren via alle bekende podcastapps.