twitter-logo-2 facebook-art

 

Arkade-logo01

 

  • Onze openbare school is multicultureel. Arkade helpt ons met een afgewogen lesprogramma over de vijf wereldgodsdiensten.

  • Hoe kunnen wij onze christelijke identiteit als een kwaliteit laten weerklinken in onze school?

  • Het overlijden van een moeder had een enorme impact. Arkade hielp ons het rouwproces op school te begeleiden.

  • Leerkrachten hadden moeite met de betekenis van Pasen. Wij wilden als team teruggaan naar de essentie van dit religieuze feest.

  • Wij gaan fuseren met een ander schoolbestuur. Arkade begeleidt ons bij de invulling van onze nieuwe identiteit.

  • De ouders vroegen om een ouderavond over onze schoolidentiteit. Arkade verzorgde een inspirerend programma.

 TAT-Loi-Krathong-500x300

Feest vieren en ontmoeten 

Een mooie ingang op school voor een ontmoeting met andere levensbeschouwing, is aandacht besteden aan of het vieren van een feest uit een andere levensbeschouwing. Arkade heeft voor het najaar een lichtleskist ontwikkeld, welke lesideeën en voorwerpen van lichtfeesten uit verschillende tradities bevat. Met deze leskist heeft u alles in handen om op uw school of in de klas op een vrolijke manier een andere levensbeschouwing te leren kennen. 

Eén zo’n feest is Loi Krathong, een Boeddhistisch lichtfeest uit Thailand. Dit feest wordt op de avond van de volle maan in november gevierd, dit jaar is dat 4 november. Als de maan opkomt, verzamelt iedereen zich bij de rivier, waar lampionnen van bladeren in het water worden gelegd. De wegdrijvende lichtjes nemen het ongeluk met zich mee. Enkele zullen hun handen naar de hemel heffen en gaan bidden. Anderen wachten, totdat de krathong volledig uit beeld is verdwenen.

Vervolgens wordt er een verhaal over één van de vorige levens van de Boeddha verteld over prins Vessantara, die beroemd was om zijn medeleven en vrijgevigheid. 

Loi betekent ’drijven"’ en Krathong is een kom, die normaliter van bananenblad gevouwen is, in de vorm van een lotus bloem. Gewoonlijk heeft de krathong een kaarsje, wierook en een muntje. Tegenwoordig kopen de mensen een krathong meestal van een handelaar. 

Loi Krathong op school 

Op school kun je aandacht besteden aan dit feest door eerst wat te vertellen of samen het boeddhisme in het algemeen te onderzoeken. Bijvoorbeeld door een filmpje te kijken op schooltv, het verhaal van de Boeddha te vertellen of samen op onderzoek uit te gaan op www.samsam.net/godsdienstenVervolgens kun je de leerlingen vertellen over dit feest en met hen een Krathong, een lotusbloem, vouwen. 

Om het feest echt met henzelf te verbinden, kun je ervoor kiezen om in een denkbeeldige rivier of rivier van blauw karton, versierd met ledlichtjes, de leerlingen één voor één hun Krathong te laten leggen en in gedachten zo hun ongeluk de rivier op te sturen. Elke leerling kent wel een vorm van on-geluk, die ze weg willen laten drijven. 

Loi Krathong en Allerzielen  

Je kunt er ook voor kiezen om Loi Krathong te verbinden met Allerzielen, jaarlijks op 2 november. Op deze dag worden binnen de katholieke kerk alle gestorvenen herdacht. Veel mensen gedenken hun gestorven familieleden en vrienden door het bezoeken van en het plaatsen van bloemen op het graf of de gedenkplaats van de overledene. De traditie stamt, voor zover bekend, uit de abdij van Cluny in Frankrijk waar abt Odilo in 998 bepaalde dat alle met Cluny verbonden kloosters op de dag na Allerheiligen de gestorvenen op bijzondere, liturgische wijze moesten herdenken. 

In plaats van ongeluk kunnen de leerlingen een Krathong vouwen voor een dierbare (mens of dier) die/dat is overleden. Ook dan kun je er voor kiezen om de bloemen te laten wegdrijven op een (denkbeeldige) herinneringsrivier, in een sfeervolle setting. 

De lichtleskist is hier te reserveren: http://arkade.nl/licht-2017-2018